Шестата и последна дискусия от поредицата “Know-How Show-How общност” е посветена на темата “Собственост върху идеите и авторски права”.

Обсъждайки важните теми за графичния дизайн, нямаше как да не включим и тази за авторските права и собствеността на идеите. Темата често остава встрани от полезрението, както на дизайнерите, така и на клиентите. Затова и се наблюдава сериозно неразбиране по тези въпроси. Разговорът се усложнява още повече от факта, че са намесени и правните норми.

На дискусията ще се опитаме да внесем яснота за това какво означава да притежаваме авторските права върху дадено произведение и има ли разлика с правото на ползване? Какво можем да продадем като автори и как се случва това? Можем ли да сме собственици на идеи или трябва да ги реализираме и защитим, за да имаме претенции?
Кога можем да говорим за интелектуална кражба или е възможно двама души да достигнат независимо един от друг до една и съща идея?
До каква степен можем да сме новатори и уникални в сферата на графичния дизайн, където има конкретни ограничения? Кой е автор на произведение, което е направено в екип?

Тези много други въпроси ще коментираме с нашите гости:

— Велина Мавродинова / графичен дизайнер, артдиректор и илюстратор (Студио Ентусиазъм)

— Борил Караиванов / графичен и уеб дизайнер, (организатор на Typofest)

— Биляна Мъгърдичян / адвокат по регистрация и защитата на права върху обекти на интелектуалната и индустриална собственост.

модератор

> Филип Бояджиев (Know-How Show-How) 

Ако нямате физическа възможност, може да се включите онлайн на страницата на Know-How Show-How във Fаcebook, както и в канала ни в Youtube.

Събитието е с вход свободен

ДОСТЪПНОСТ
Ние вярваме в потенциала на всеки, насърчаваме социалното включване и сме ангажирани да работим с уважение и подкрепа за създването на достъпна среда. Затова всички събития от програмата на “Know-How Show-How общност” ще включват жестов превод в реално време и адаптирано съдържание за хора с нарушено зрение.

Ако имате въпроси или се чудите дали събитието и залата са достъпни за Вас пишете на iva@knowhowshowhow.org.

ОРГАНИЗАЦИОННИ ПАРТНЬОРИ:
Hyperspace Social Tech Hub
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”

ФОТОГАЛЕРИЯ ↗

Highlight image
Велина Мавродинова
Highlight image
Борил Караиванов
Highlight image
Биляна Мъгърдичян